Trækfuglene

Trækfuglene - en naturkoncert: St. St. Blicher og Jesper Lund Jakobsen 

Albummet og koncerterne “Trækfuglene - en naturkoncert” er først og fremmest opstået i forbindelse med Jesper Lund Jakobsens kompositioner til St. St. Blichers lyrik, men omdrejningspunktet i musikken oprinder fra Jespers egen opvækst og hans rejser gennem - og erfaring med - mange musikgenrer. Jesper startede i Tivoli-Garden som 8-årig og har bevæget sig fra march gennem musical, klassisk, rock, klezmer, gypsyjazz, psychedelic world og meget mere til viser og fortællinger.

Jesper Lund Jakobsens fortolkninger af trækfugledigtene afviser Blichers berygtede traurighed med en troubadurisk munterhed, engelsk folks sarkasme og de nordiske klangfarvers råhed. I øvrigt laver han en vaskeægte psykologisk analyse - via Blichers ord - og illustrerer menneskers undren, falskhed, kærlighed, menneskers dumhed, menneskers heltemod og kynisme mm. mm.; altså en illustration af mennesket som det nu engang er!

Koncerten er en solokoncert for guitar og sang, og dette suppleres med fortællinger om mennesket, dets adfærd, dets finurligheder, dobbelthed og tilbøjeligheder. Selvom digtene udkom i 1838, så er temaerne tidsløse; det handler i høj grad om, hvor forskellig kultur og erkendelser af tilværelsen kan være, og temaer som tilhørsforhold, tro, længsel efter oprindelsessted, nøjsomhed, misforståede fordomme m.fl. kan kun siges at være i dén grad aktuelle og kontemporære.