Balalaikamen

Balalaikamen er pluralis af Balalaikaman og er funktionen af balalajkamanden Bjarke Houmann og Jesper Lund Jakobsen. Begge musikere er vokset op med russisk balalajkamusik og skøre fortællinger, og denne tradition bærer de med sig, når de optræder med guitar og balalajka.

Musikken beskrives bedst som lige dele poetisk, virtuos og drømmende.

Komponister som bl.a. Glinka, Khachaturian, Budashkin, Paganini, Monti, Tjajkovskij samt traditionel folkemusik er på repertoiret, og de to musikere fortolker både klassikere og mindre kendte musikstykker ledsaget af fortællinger om dels musikken men også musiktraditionen, -historien og instrumenterne.

Bjarke Houmann spiller balalajka-prim som en kilde i et eventyr. Han har studeret på musikkonservatoriet i Skt. Petersburg og har optrådt med mange ensembler, sangere og pianister i både hjemland og udland.

Duoen udvides efter omstændighederne til trio, kvartet eller mere med bl.a. Nina Pavlovski, Jannick Frank, Andy Sundstrøm og Jurij Pavlovski.

Jesper Lund Jakobsen er oprindelig klassisk slagtøjsspiller, men strengene er gennem mange år blevet hans lidenskab og levebrød på den rytmiske musikscene. Jesper laver forestillinger for voksne og børn med bl.a. gypsy-jazz trioen Papa Kotji og den russiske trio Skomorokh, som turnerer i hele Norden.

Begge musikere spiller i det traditionsrige Pavlovski's Balalajkaorkester - et orkester, som i sin oprindelse bestod af russiske immigranter. Orkesteret blev stiftet i 1936 af Evgeni Pavlovski, som med tiden førte det frem med hjemlige musikere til et niveau, som i dag roses af russerne for dets originale klang; “Den klang har vi glemt her i Rusland” - siger de. De hjemlige musikere var bl.a. Bjarkes far og Jespers mormor og morfar.